Diákok egyeztettek a szolnoki városházán

Megosztás

Diákközgyűlést tartottak pénteken délelőtt a városházán. Az ülésen Szalay Ferencen kívül részt vett néhány politikus, illetve számos intézmény és szervezet képviselője, akik érintettek voltak az egyes napirendi pontokban felvetett javaslatokban.

A diákközgyűlésen 14 köznevelési intézmény delegáltja szavazott, valamint egy-egy szavazati joggal rendelkezett a diákpolgármester, a Szolnok Városi Diákok Tanácsa elnöke és a Szolnoki Gyermektanács elnöke.

Első napirendi pontként Albert László, diákpolgármester számolt be a Szolnok Városi Diákok Tanácsával közösen folytatott 2021/2022-es tanévi tevékenységéről, ezt követően Fábi Bálint, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság terveit ismertette. “Fogadj örökbe egy játszóteret” pályázatot hirdetnének az iskoláknak, amelyek diákcsapatai közül a legjobbak százezer, ötvenezer, illetve harmincezer forintot kapnának.

A diákközgyűlésen 14 köznevelési intézmény delegáltja szavazott.

A zsúfolt és gyermekekre veszélyes (iskolák, közösségi terek, játszóterek környéke) területein új, sötétben visszaverődő, “Vigyázz, itt gyerekek vannak” figyelemfelhívó táblák kihelyezését javasolják, valamint a régi, kopott, használhatatlan táblák újratelepítését. Fel szeretnék éleszteni a korábbi hagyományt: bizonyos rendszerességgel közös szórakozóhely-ellenőrzést a Városi Rendőrkapitánysággal. A szabadstrandon tavasszal, nyáron a fiatalok és családjaik számára rendszeres délutáni zenés-táncos programokat, koncerteket igényelnek.

Petrován Edina a Szociális és Kulturális Bizottság képviselője elmondta, hogy a fiatalok szívesen állnának egy olyan program mellé, amelyben a rászoruló embereknek karácsony előtt egy tál meleg ételt oszthatnának a város több helyszínén.

A fiatalok érzékenyítő rajzoktatást, kreatív foglalkozást szeretnének tartani a Kamasz-tanyán az ott gondozott emberek részére. Szorgalmazzák a tavaly is megtartott bolondballagást hagyománnyá tenni. A Szolnokon található óvodákban tojásvadászatot rendeznének a kicsiknek.

Fontosnak tartják Szolnok fiatal művészeti közösségeit összekovácsolni. Ezért szeretnének egy„Ifizónát” az ARTJáró keretein belül, ahol a zene és a képzőművészet terén tehetséges fiatalok megismerhetnék egymást és a másik fél alkotásait, illetve inspirációt kaphatnak, továbbá a Művésztelepen élő művészekkel beszélgethetnének, és a poétáknak lehetőségük lenne bemutatni a verseiket.

A Sport és Egészségügyi Bizottság javaslatait Molnár Molli ismertette.

Fontosnak tartják a mentális egészséget: céljuk elérni, hogy a fiatalok ne féljenek segítséget kérni, ha esetleg mentálisan nincsenek jól, vagy segítségre szorulnak. Kérik, hogy az iskolapszichológusok sűrűbben legyenek elérhetőek.

Szeretnék, ha a középiskolások részére is lenne kidobó verseny a Tiszaligeti Napok keretében, de nagyon örülnének egy Fifa e-sport bajnokságnak is.

Felvennék a kapcsolatot Szolnok külföldi testvérvárosaival és a jövőben egy cserediák-programot hoznának létre, és felújítanák a nagy hagyományokkal bíró reutlingeni ifjúsági kapcsolatokat. Szerepel a tervek között az MCC-vel (Mathias Corvinus Kollégium Szolnoki Központjával) közös programok szervezése is. Korábban már sikeres volt, újra megrendeznék az érzékenyítő bowlingozás a Liget DSE fiataljaival.

Fotó: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek